perjantai 9. syyskuuta 2016

Hakua à la Sulo

Hakua Sulon näkökulmasta


Alun perin olin ilmoittanut ainoastaan Asbelin Pirkanmaan sennen hakukurssille. Ajattelin, että "vääränrotuiset" eivät kurssille kuulu ;) ja toisekseen Sulolla on jo viikottainen agilityharrastus. Ennen toista hakukertaa Asbel kuitenkin loukkasi metsässä tassunsa ja sai anturaansa syvän vekin. Poika jätettiin lepäilemään kotiin ja tilalle kaapattiin varakoira Sulo (uskalsin kysyä Sulon ottamista mukaan, kun huomasin, että muillakin hakuilijoilla on sennenrodun lisäksi "vääränrotuinen" mukana ;)) kokeilemaan onneaan haussa.

Makkararinki


Sulollekin päätettiin tehdä alussa makkararinki, että tilanne olisi mukava ja mieluisa koiralle. Sulon makkararinkikokeilu oli hyvin toisenlainen kuin Asbelilla. Sulon on jossain määrin ohjaajariippuvainen (Asbelin vastakohta) ja tarvitsee monissa tilanteissa tukea ja neuvoa kuinka tulisi toimia. Olemme Sulon (ja Asbelin) kanssa paljon harjoitelleen luopumista ja sitä, että koirien ja ihmisten luokse ei mennä, joten tilanne oli alkuun Sulolle vaikea. Makkararingissä kun omistaja ei reagoi vaan antaa koiran vapaasti mennä häntä kutsuvien ihmisten (joilla siis makkaraa kädessä). Sulo oli hämillään ja tuli kiltisti eteeni istumaan ikään kuin sanoen, että mamma mä tiedän kyllä ettei noiden luokse saa mennä ;) Rohkaisun ja vapautuskomennon jälkeen Sulon uskalti hieman varoen mennä ihmisten luokse. Selkeästi Sulo oli ensimmäisellä kerralla hieman epävarma, koska tilanne oli kaikella tavalla uusi. Kuitenkin hetken epäröinnin jälkeen Sulo kävi jokaisen luona herkkuja hakemassa.

Itse hakua

Sulon kanssa ensimmäinen kokeilu tehtiin niin, että maalimies juoksi koiraa innostaen piiloon ja Sulo lähetettiin pian perään. Sulo lähti reippaasti, mutta hieman vierasti vierasta ihmistä metsässä. Namin houkuttelemana meni kuitenkin perille. Maksalaatikko toimi palkkana erinomaisesti.Toinen maalimies meni piiloon niin, ettei Sulo nähnyt hänen piiloutumistaan. Hetken juteltuamme päästiin Sulon liikkelle käskyllä "ukko" (sama käsky molemmilla koirilla). Vielä haku oli sen verran uusi juttu, ettei Sulo ihan muistanut mitäs tässä nyt tehtiin (ja väli siitä kun maalimies meni piiloon ja koira vapautettiin oli liian pitkä) joten maalimiehen piti antaa lyhyt äänimerkki. Sulo hämääntyi äänimerkistä sen verran, että pysähtyi kesken juoksun. Siinä vaiheessa lähdin kävelemään rauhallisesti koiraa kohti ja lähelle päästyäni rohkaisin koiraa jatkamaan hakua. Sulo totteli ja jatkoi matkaansa. Maalimies löytyi ja palkka maistui.

Kolmas haku oli jo sitten ihan kunnon suoritus. Kaksi suoritusta oli takana ja kunnolla nostattamalla ja innostamalla Sulo sitten sai juonen päästä kiinni ja reippaasti ja hienosti löysi kolmannen maalimies.

Kaikki kuvat hausta ovat tasoa nämä...Analyysia

Oli sattumaa, että Asbelin vamman vuoksi Sulo pääsi kokeilemaan hakua, mutta hyväpä sattuma olikin. Haussa koiran pitää pystyä työskentelmään itsenäisesti, joten tekee Sulolle tosi hyvää, ettei omistaja ole koko ajan vieressä kertomassa miten pitää toimia, vaan koira joutuu käyttämään omia aivosolujaan. Asbel on aina ollut hyvin itsenäinen koira ja hän toimii loistavasti tilanteissa, joissa hän itse joutuu tekemään ratkaisuja. Näiden vuoksi Asbelilla on mennyt mm. karhutesti ja MH-luonnekuvaus erinomaisesti. 

Sulo puolestaan tukeutuu ohjaajaan taas jossain määrin liikaa. Monessa harrastuksessa ja koulutustilanteissa tämä on hyvä, koska hän kuuntelee koko ajan ja ottaa kontaktia. Kuitenkin sellainen itseinäinen ja rohkea työskentely on jossain tilanteissa toivottavaa joten haku sopii oivana virikkeenä siihen suuntaan. 

Eli jatkossa haussa ovat mukana molemmat pojat. Tekee molemmille tosi hyvää!


- Tuoltako haetaan?
 - No ei todellakaan..

1 kommentti:

  1. Erilaiset persoonat ja kumpikin tekee tavallaan :) Agility varmaan sopii Sulolle tosi hyvin :)

    VastaaPoista